VD:n har ordet

Som VD på JS Energi är jag stolt över den resan som vi har åstadkommit; att på 7 år gå från att vara ett lokalt värmepumpsföretag i nordvästra skåne, till att bli södra Sveriges ledande värmepumpsföretag med 6 kontor och över 60 anställda.

Min vision är att det är du som äger din värmepump som är den som bestämmer på vilken nivå du vill ha service, underhåll och annat som berör din värmepumps hälsa - inte hantverkaren som har kontakten med tillverkaren, eller tillverkaren som binder dig till en specifik hantverkare. Det är ni som kunder som skall få tillbaka makten över er värmepump.

Detta gör vi genom att erbjuda både reservdelar för dig som vill laga själv, men också de absolut bästa teknikerna i värmepumpslandslaget ifall du behöver hjälp med ditt värmepumpsproblem.

November 2022

Nyss hemkommen från Bosch Connected World i Berlin och full av inspiration och energi men inser också hur långt vi har kvar att resa i denna branschen. Det blir allt mer tydligt att behovet av bekymmersfritt ägande av värmepumpar ökar hos våra kunder och i synnerhet inom fastighetssidan och nybyggnation men också när det kommer till de första åren som ägare av en ny värmepump.

Att köpa en ny värmepump är just nu lite av en utmaning då det råder stor brist på värmepumpar på den europeiska eller snarare globala marknad, energiomställningen pressar på och tillverkningen hänger inte med. Men det är i de flesta fall inte omöjligt att få tag i värmepumpar om man har ett öppet sinne för vilken tillverkare det skall vara och har möjlighet att vänta i några månader. 

När man däremot har köpt sin värmepump och fått den installerad börjar nästa del av ägandet, och det är inte ett helt enkelt att äga en värmepump idag måste jag motvilligt erkänna. De första 3-6 åren av ditt ägande omfattas du av en garanti som tillverkarna lämnar och beroende på tillverkare är det en kombination av att använda ett 3e parts försäkringsbolag, tillverkarens egna lämnade garantier och din hemförsäkring, låter inte helt enkelt, eller hur?
Detta i kombination med ganska administrativt tunga processer och regler för en servicefirma gör att det i de flesta fall tar längre tid att få löst ett problem med kundens värmepump under garanti än efter garantin. Dock blir det ju självklart en kostnad för dig som kund efter garantin har gått ut, något som du slipper under garantitiden.

Varför är då detta så intressant för mig att skriva om?
Jo, för det händer saker även i denna branschen, det går det inte så fort som man skulle kunna önska men det händer saker. Något jag verkligen insåg på mitt besök på Bosch Connected World är att AI och smarta system flyttar närmare dig som kund.
Det sker extremt mycket utveckling på att kunna förutse fel som ska uppkomma baserat på datapunkter som samlas in av systemen och analyseras i molnet med hjälp av AI, kombinerat med ditt personliga beteende som är anonymiserat så klart för att följa GDPR.
Detta gör att vi ser en framtid som inte är så långt borta (för vissa tillverkare i alla fall) där systemen alltid är uppkopplade med eSIM (behövs alltså inget internet kopplat till pumpen) och en övervakning som sker på distans och fel upptäcks innan de orsakar stillestånd och leder till långa ledtider för att få din pump åtgärdad på garanti, utan istället kan man kontrollerat avhjälpa det. Många sådana fel upptäcks redan idag med årlig underhållsservice på samma vis som man gör på en bil, men detta innebär ett steg till.
Vi är inte där ännu, tekniken hos värmepumpstillverkarna finns inte än men det finns i andra branscher och det gäller för oss som en helhetsleverantör att förbereda oss på detta.

Ett led i att göra detta är att vi bygger upp ett operation center som är de som du kommer i kontakt med när du felanmäler din värmepump men också som i framtiden kommer kunna hantera övervakning av din värmepump.
Detta är ett arbete som vi påbörjade för ca 2 månader sedan och det går fort fram, ett område vi investerar mycket i och är en förutsättning för att vi ska kunna leverera så snabb och bra kvalitet hos dig när teknikern kommer ut.
Under sommaren och hösten har vi haft en del utmaningar med att kapacitetsbrist för just dig som kund som vill komma i kontakt med oss och det har våra kundundersökningar också visat. Detta är en av anledningarna att vi nu gör denna investeringen som Redan nu har visat på en ökad kundnöjdhet och snabbare åtgärdstider för dig som har en värmepump installerad av oss eller valt att köpa våra serviceavtal som ger dig absolut högsta prioriteten som kund.

Detta innebär inte att vi släpper det lokala närvaro så klart, våra tekniker och våra regionchefer tillsammans med serviceledare utgår lokalt och arbetar i regionerna närma dig som kund så du ska känna dig trygg med vår kompetensutveckling och att vi verkligen fortsätter bygga Svenska Värmepumpslandslaget, men nu kan vi också stoltsera med att vi de 2 senaste veckorna har haft 90% i svarsgrad där man kommit direkt till personer som kan boka dig direkt, och vi fortsätter utveckla detta.

Tack för att du är kund eller partner till oss och låt oss fortsätta utveckla denna branschen tillsammans, energi har ju aldrig varit “hetare” än nu.

Peter Borgman, VD JS Energi.

 

Hösten 2022 

Värmepumpar, ett hett samtalsämne!

För 4 veckor sedan var jag på Fastighetsmässan tillsammans med Kyltekniska Föreningen och höll ett föredrag med rubriken "Elpriser på rekordnivå - värmepumpar & Kyla, vart är vi på väg?”. Det var ett av de mest besökta seminarierna men det ska också sägas att ett mer aktuellt ämne än det, går knappast att hitta.
Ifall du vill se det så hittar du det här: https://www.youtube.com/watch?v=G4VkPsvv-TU&t

När jag för lite mer än 7 år sen gav mig in i värmepumpsbranschen var det med tanken att vi skulle förändra branschen, och det har varit en kamp varje dag, en kamp som också är lika kul och jobbig. Nu har någonting hänt, för 2 år sen var det knappt någon pratade om värmepumpar, nu kan man som VD för Svenska Värmepumpslandslaget JS Energi inte gå någonstans snart, utan att få en någon fråga om värmepumpar, värmepumpar har plötsligt blivit hett, äntligen!

Men detta ger också stora utmaningar. De stora klassiska tillverkarna som Nibe och CTC har extremt långa leveranstider, några modeller pratar vi om uppemot 18 månader. Detta har också öppnat upp för nya utmanare på marknaden, alltså inte nya som nya märken, utan nya som tillverkare vi inte har sett så mycket av i Sverige tidigare. Här hittar vi bland annat tillverkare som Viessmann, Vaillant och Samsung som har varit riktigt stora ute i Europa men här i Sverige har vi tittat mer på de svenska varumärkena. Med dessa som stöd kan vi faktiskt i väldigt många fall leverera en installation inom 2-3 månader vilket är ganska mycket en standardleveranstid och har varit det under många år.

I denna nya världen har en ny "marknad" öppnat upp sig, och det är de som väljer att komplettera sin befintliga värmeanläggning med en luft/luft värmepump för att få ner elförbrukningen ytterligare och i synnerhet få ner elspetsen. Forum på nätet har exploderat i dessa diskussioner och vi ser att kravet på snabba installationer av dessa har ökat och med det som grund har vi valt att börja sälja luftvärmepumpar online och det med en garanterad installationstid på 10 dagar om man vill.

På vår sida jsenergi.se har vi hela tiden luftvärmepumpar tillgängliga, men de ändras också varje dag då vi endast har pumpar där som är tillgängliga i vårt lager och på det viset kan vi fixa leverans och installationstiderna.

Att börja sälja värmepumpar online, var för 2 år sedan ett stort nej från vår sida, då vi ansåg att pumpar såldes på ett annat vis, men i takt med att vi pratat med våra kunder och de faktiskt börjat ifrågasätta varför man kan köpa en reservdel online men inte pumpen så var vi självklart tvungna att lyssna på våra kunder och har kört en pilot under sommaren som nu resulterat i en ehandel på jsenergi.se där man kan köpa luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar med leverans inom 10 dagar.

Nu har hösten och vintern kommit och vi måste alla göra vad vi kan för att spara energi och hoppas att elpriserna inte rusar.

Med det sagt, ta hand om er och varandra.


Peter Borgman, VD JS Energi.

 

 

Juli 2022

Det är i uppförsbacken det avgörs och det är då vi drar ifrån

Första halvåret har nu passerat, ett första halvår som SKVP (Svenska Kyl och Värmepumpsföreningen) alldeles nyligen kommenterade med att ökningen av värmepumpsförsäljning var 1% och med ett rejält fall under Q2 som tog ut tillväxten i Q1.
Det är ganska tydligt för alla som försökt köpa en värmepump senaste halvåret att det inte är helt enkelt. Det är leveranstider upp till 12 månader, priser sätts vid leveranstidpunkten och inte vid kontraktsskrivande och det är svårt att få in flera offerter för att prisjämföra. Vad är det då som hänt? En stor bidragande orsak till detta är ju att efterfrågan i Europa har exploderat och detta på grund av att gaspannor skall bytas ut mot värmepumpar för att minska CO2 avtrycket i världen och detta kombinerat med att vi har en "gasbrist" bland annat på grund av Ukrainakrisen.

Kort sagt kan man säga att Europa har tagit ett antal beslut som gör att omställningen till grönare uppvärmning som värmepumpar representerar skall gå mycket fortare än tidigare planerat. Med detta som bakgrund beräknas just nu att det ska installeras 500 000st nya värmepumpar per år i Europa från 2024, ganska tydligt att både komponenttillverkning och slutmontering inte kan ha produktionskapacitet idag för att uppfylla det. Man kan till och med undra om varje lands mål när man slår ihop dem är möjliga att nå eller är det ett omöjligt mål för hela Europa sett ur ett värmepumpsperspektiv? Hur är det i Sverige då? Vi har ju faktiskt som land redan gjort denna transformationen till värmepumpar och den marknad som är i Sverige just nu är utbytesmarknad till stor del, dvs det är en befintlig värmepump som gått sönder och behöver bytas ut, vilket gör att vi är i ett "förvaltarläge" ur ett marknadsperspektiv och inte ett tillväxtland som de europeiska länderna är.

Man kan ju bara spekulera hur detta påverkar tillverkarnas landstilldelning av värmepumpar ur ett övergripande perspektiv. Det är i denna situation som jag stolt kan säga att alla fantastiska medarbetare på JS Energi lyckas sätta nytt installationsrekord under Juni månad, en månad då leveransproblemen är större än någonsin. Vi lyckas nämligen i den lågsäsong som Juni är installera värmepumpar för 5 miljoner SEK (ex moms) och totalt med service, reservdelar och annat ökar vi första halvåret 40% mot föregående års första halvår. Hur kan vi då lyckas med detta när det är brist på värmepumpar?

Vi har från början varit multibrand, dvs vi har jobbat med i praktiken alla tillverkare och alla grossister i ett lyckat samarbete. Men nu när det blivit tuffare har det verkligen visat sig vilka av våra tillverkare, grossister, underleverantörer och andra som verkligen förtjänar att vara i ett partnerskap.Det visar sig genom att ett antal tillverkare verkligen är med på resan och vill utveckla vårt samarbete, med ökad närvaro hos våra säljare, stöttning i inköp, planering och en enorm vilja i att hitta nya lösningar inom leveranser och marknadsföring
Men det finns också de tillverkare och grossister som vi inte ens sett på våra regionkontor eller som knappt hör av sig utan de istället börjar se om sitt hus och försöka styra oss i en riktning som inte är lönsam för oss utan endast lönsamt för dem, dvs partnerskapet funkade bra i medvind men i motvinden så finns de knappt där.

För det är i uppförsbacken man ser vilka som är ens "riktiga" vänner och vilka som vänder en ryggen och endast ser om sitt eget hus.

En annan extremt viktig sak (faktiskt viktigast) i att vi lyckas med att slå detta rekord och faktiskt få till en rejäl ökning är våra fantastiska medarbetare, som varje dag anstränger sig för att få nöjda kunder, hittar lösningar på problem, hjälper kunder hitta alternativa modeller på värmepumpar vid leveransförseningar, bokar om tider, rådgiver kunden till rätt tillgängliga lösningar etc, ja ingen nämnd och ingen glömd. Vad vore vårt landslag utan dessa stjärnor?


Peter Borgman, VD JS Energi.Sommarhälsning Juni 2022
Dags för värmepumpsbranschen att erövra den sista bastiljonen?

Ännu en sommar och semesterperiod närmar sig och det vi verkligen kan vara säkra på är att vi kommer alla som vanligt känna att den gick så fort. Detta med hastighet är så intressant, det finns en bok som heter Kaosologi och i den boken påstår ekonomiprofessorn Mikael Dahlen att för att bromsa tiden måste man skapa så många minnen som möjligt, ja jag vet, det låter flummigt men det känns å andra sidan att de 7 åren jag varit i denna branschen har varit stora delar av mitt liv, så kanske ligger det något i det, för minnen har vi alla tillsammans skapat med JS Energi.

Jag var för 1 vecka sedan på IHM Awards i Göteborg, en riktigt trevlig och givande gala. En av sakerna som dök upp på en presentation, som verkligen fick mig att fundera, var "det vi kan vara säkra på är att det aldrig har gått så långsamt som det går nu" tanken är slående, och både skrämmande och hoppfull på samma gång. I synnerhet som jag tycker att utvecklingen i den bransch som jag verkar i, värmepumpsbranschen går sjukt långsamt i jämförelse med IT och e-handelsbranschen som jag även verkar i.

Detta tar mig osökt in på det faktum att just ehandel av värmepumpar egentligen aldrig har varit i värmepumpsbranschen. Visst vi gick in i det med reservdelar 2015 och då fanns det ett antal bolag som sysslar med att sälja värmepumpar online, men det var faktiskt inte värmepumpsföretag eller företag i denna branschen, det var riktigt skickliga och erfarna ehandelsspecialister som hade hittat samma hål som vi hittade med reservdelar. Digitaliseringen i värmepumpsbranschen är väldigt låg, både i vardagen och i köpresan. Dessa bolag finns kvar än idag, men om man tittar på deras sidor nu så säljer de lika mycket elsparkcyklar, elbilsladdare, solceller, ja egentligen allt som kan installeras av deras underleverantörer.

Senaste tiden har vi sett många konsolideringar inom just ehandelsvärlden och flera av de mindre har blivit mer en del av värmepumpsbranschen och det är glädjande, men är det tillräckligt? Dessa onlinehandlare med värmepumpar är riktigt bra på sälja värmepumpar, i de flesta fall ligger fokus på luftvärmepumpar och de gör ett bra sälj, en bra installation med sina underleverantörer men sen tar det ofta slut, och det märker man när man läser deras omdöme.
Anledningen till det kan man spekulera om, men handlar antagligen om Customer Lifetime Value, de ska köpa en ny värmepump nästa gång om 12 år, vilket gör att man måste generera nya kunder igen, och eftermarknaden släpper man till förhoppningsvis den som installerat för den driver inte omsättning och försäljning av nya pumpar, något som är extremt viktigt för att hålla intresset uppe hos tillverkare och grossister. Jag har länge pratat om att värmepumpsbranschen måste bli en bransch, inte vara en del av VVS eller Kyla och för att leva det som vi pratar om måste vi också anpassa oss till vad kunderna vill.
Kunder vill köpa luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar online i Sverige. Det är relativt enkla processer, i majoriteten av fall utbyte av befintlig.

Kunder vill också slippa lära sig, slippa bry sig om de förstår vad de frågar, utan de vill har tryggheten.
Tryggheten att när den går sönder får de snabb hjälp, tryggheten att det är personal från de man köpte av som kommer ut men också att man möts av en digital rådgivning på pumpar som är anpassade för ditt behov och inte möts av 100 olika märken där man själv måste sätta sig in i det hela, du måste kunna köpa en luftvärmepump på samma vis som du köper ett kylskåp, utan att vara tekniker eller ens intresserad av luftvärmepumpar, du vill ju bara ha kyla och värme och veta att den passar in rent fysiskt och designmässigt.

Med detta som grund tog vi på JS beslutet för 1 månad sedan att vi måste börja sälja värmepumpar online, primärt luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Ett gediget arbete har skett av vår marknadsansvarig Fredrik och vår ehandelschef Rikard i att få detta på plats, och första versionen av shoppen och de första säljen är nu genomförda. Det finns nu mycket som ska finslipas, men vårt mission är enkelt. Vi ska i år sälja lika många luftvärmepumpar online som vi ska sälja genom våra klassiska kanaler.
Vad vill vi åstadkomma med detta? Det är enkelt, det är dags för värmepumpsbranschen att ta kontroll över även ehandeln av nya värmepumper, det är inte längre ehandlare som ska styra och kontrollera den kanalen, utan det ska vara vi som är i värmepumpsbranschen, vi som är specialister på eftermarknad och vi som är faktiskt det vi säger att vi är, Svenska Värmepumpslandslaget.

Med detta vill jag önska er en riktigt trevlig sommar och jag kan försäkra er om att vi på JS Energi har inte sommarstängt, våra säljare, våra tekniker och vårt företag rullar på som det sig bör. Varför det? Jo för att det är nu kunderna behöver oss för sina luftvärmepumpar, förbereda inför vintern och värmepumpar slutar inte gå sönder. Trevlig sommar!


Peter Borgman, VD JS Energi.

Juni 2022

Jag har fått höra från några av våra samarbetspartners att som Värmepumpslandslag ska man alltid göra kunderna nöjda, för annars är man inte ett landslag. Vi kan tyvärr inte göra alla kunder nöjda men vi ska försöka så gott vi kan, för vi är inte billigaste aktören på marknaden, vi är inte dyraste heller utan vi ska vara prisvärda och trygga att jobba med. Vi ser detta hela tiden i vår kundnöjdhetsundersökning varje vecka där vi ligger och snittar mellan 8,5 och 9,5 på en 10 gradig skala, vilket absolut är en bra nivå.

Det som kunderna uppskattar mest är två saker, tryggheten att jobba med oss då vi har fastpriser inom 99% av våra tjänster, vilket innebär att de inte får några överraskningar och det andra är att vår fantastiska personal som alltid gör sitt yttersta. Det finns en ironi med att jobba med fastpriser på service och det är att desto bättre ens tekniker är desto snabbare går arbetet, och desto dyrare tycker kunden det är per timme, därför är det också viktigt för oss att förklara för kunderna just tryggheten med att ha fastpris och att det även gör att vi kan lära upp och ta oss tid att utbilda juniora tekniker, eftersom oavsett vi skickar en junior som tar 3 timmar på sig att hitta felet eller vi skickar en senior som gör det på 1 timme, är priset samma för kunden. Man betalar för resultatet av vår tjänst, inte för tjänsten i sig själv eller om det är en junior som är med en senior, man betalar fortfarande för resultatet av tjänsten.

Det viktigaste för oss är att kunden som har ett akut problem får hjälp så fort som möjligt, och oavsett vem som kommer ska man veta vad man kommer att få betala. I många branscher är detta en självklarhet men de tre åren vi har haft fastpriser har det blivit tydligt att denna branschen har svårt att acceptera det, utan man vill hellre ha en startavgift, km kostnad, kostnad för körtid och sen arbetstid på plats hos kunden och en administrationsavgift (ja för er som inte är i värmepumpsbranschen så känns det konstigt). Hur hänger detta då ihop med Värmepumpslandslaget? Jo för det är extremt viktigt för oss att vi inte bara anställer de bästa teknikerna och installatörerna till vårt landslag utan även att vi tar vårt ansvar och välkomnar fler in i branschen och ger dem en möjlighet att vara med i landslaget, något som vi gör bland annat med vårt lärlingsprogram JS Academy, praktikanter från de utbildningar som finns och vårt samarbete med både gymnasieskolor och yrkesutbildningar.
Men det är också viktigt att våra affärsmodeller och leveranser gör det möjligt för oss att faktiskt ge dem en bra inskolning in i denna branschen som att åka med ut till kunder på avancerade felsökningar, lära sig av de mer seniora utan att du som kund ska behöva oroa dig för att du ska betala för en lärling eller junior också, något som väldigt vanligt i hantverkarbranschen.
Vi är nu bland de större aktörerna inom värmepumpsbranschen, vi kallas oss värmepumpslandslaget och vi fortsätter växa. Det kan man tycka är en självklarhet och bara göra, men man får inte glömma en sak, nämligen att med storlek kommer ett stort ansvar också. Ett ansvar som inte bara är för företaget, utan också för branschen och branschens utveckling. Och då menar vi utveckling av branschen och inte att försöka skydda branschen mot förändringar i affärsmodeller, erbjudande eller digitalisering utan att utveckla branschen framåt.

I vårt fall innebär detta att vi skall fortsätta leverera enkla och trygga erbjudanden till våra kunder som fastpriser, serviceavtal och tillgänglighet. Också att ta ledande roll i att få branschen att växa och bli attraktiv att komma till, både för kvinnor och män. Se till att alla nya som kommer in i branschen får det bästa välkomnandet som junior. Det innebär att fortsätta utveckla våra anställda och partners i ett samarbete. Det innebär att inte acceptera "sanningar" som har funnits i denna branschen länge utan ta ansvar för en modernisering. Det innebär att motverka all typ av diskriminering och få alla känna sig välkomna till denna bransch, oavsett kön, etnicitet, eller sexuell läggning.

Det jag pratar om är inte att ta ansvar i Kylbranschen eller VVS branschen för det är inte i dessa branscher vi verkar i, utan det är i Värmepumpsbranschen. Sen får gärna de andra branscherna haka på och vill man bolla tankar med mig, är en utbildning/skola eller liknande, bara hör av er. Det är detta som är Svenska Värmepumpslandslaget, det innebär att ta ansvar för kunder, anställda och vår fortsatta utveckling inte att skydda gamla principer och metoder.


Peter Borgman, VD JS Energi.


Maj 2022


Där gick det ännu en månad, tiden går fort och utveckling går fort. Om man bara stannar upp en stund och tittar omkring sig är det lätt att tolka det som att allt är åt skogen just nu. Leveransproblem inom allt, priser som skenar, inflationen som går upp och räntor på väg upp. Men kan det vara som så att vi faktiskt är inne i ett paradigmskifte där fokus ligger på digitalisering och effektivisering via digitalisering och gamla affärsmodeller blir lidande?För oss på JS är det en viktig del att ta emot, utvärdera och vara delaktiga i det som sker inom digitaliseringen och det är något som vi har gjort sedan länge. En av de första som vi verkligen tyckte var intressanta var Easyserv, ett teknikbolag från Halmstad som arbetar med övervakning och fjärrdrift av värmepumpar, något som verkligen är intressant både för elbolag som vill kontrollera förbrukning och effektuttag men också för de som vill ha koll på sina värmepumpar oavsett om det är nya eller gamla värmepumpar.

Ett annat sådant bolag som jag sprang på för 1 år sedan är House:ID som tar en ny approach på Bopärmen i hemmet genom att digitalisera den. Deras kunder kan nu både beställa service, slå upp data om sina värmepumpar och köpa just sina reservdelar via deras app, självklart från oss då. På det viset hjälper de till att spara tid för sina kunder. För vad är det som digitaliseringen egentligen gör, jo rätt använt sparar den tid, och som ni vet så är tid = frihet.Vi närmar oss nu högsäsongen för luftvärmepumpar som ska användas primärt för att kyla, och då kommer vi också in i den tiden då en stor del av försäljningskanalerna digitaliseras. Av vilken anledning är det så?
Jo, för det är faktiskt som så att Luft/luft värmepumpar är som gjorda för att säljas online i ett standardhem. Med beprövad värmepumpsteknik, inte kritisk värmeproducent och till en modest kostnad. Listan av företag som säljer luftvärmepumpar online är lång och det vi ser är att verktyg som videosamtal, automatiska produktguider och beställningsprocesser har kommit väldigt långt och när det gäller onlineförsäljning av luftvärmepumpar får man nästan säga att transformationen till den digitala försäljningen verkar närma sig sitt ett mer förvaltande läge.

Frågan kommer då, hur lång tid tar det i Sverige där en majoritet av affärerna är utbyte till försäljningskanalerna för Luftvatten, frånluft och vätska/vatten är digitala på ett helt annat vis och inte behöver kundbesök av en säljare? För oss blir det vanligare och vanligare att vi inte behöver åka ut på dessa, utan det kan hanteras via video och telefon, i synnerhet ifall vi har haft en tekniker på plats som gjort en felsökning eller service under de senaste åren då vi nu dokumenterar mer och mer digitalt.För att få alla dessa delar att fungera är det viktigt att vi hela tiden öppnar upp för nya och innovativa ideér inom området digitalisering och tar oss tid att träffa de "startups" som har ideér och vill gå in och förändra vår bransch.

Detta gör vi genom att vi på samma vis som vi med tillverkare ingår partnerskap, även ingår partnerskap med de nya företagen som uppfyller vissa grundkrav som bland annat innebär ett bra team samt att vi bedömer att de har drivkraften att lyckas med sin resa. De bolagen erbjuder vi att vara med i piloter, viss coaching och självklart vara ett bollplank för dem, något som också gör att vi är med tidigt i deras processer och kan öka möjligheten för dem att lyckas. Detta är inget nytt för oss, utan så har vi jobbat med flera stora tillverkare under en längre tid med produktutveckling, men vi vill verkligen nu när det börjar komma fler och fler innovativa entreprenörer in i denna branschen öppna upp även för de mindre att samarbeta med JS Energi, Svenska Värmepumpslandslaget.Så, avslutningsvis. Om du är en en entreprenör, ditt bolag är igång och du har ett testat koncept som skulle vara intressant för oss, tveka inte att kontakta mig för ett förutsättningslöst möte, och självklart gäller det även er som redan är partners, glöm inte oss i era utvecklingsprojekt för jag är ganska säker på att vi har samma mål att leverera bekymmersfritt ägande av en värmeanläggning.

Peter Borgman, VD JS Energi.


April 2022

Vilken månad det har varit, nu har verkligen verkligheten träffat värmepumpsbranschen. Snart varje dag får jag mail från kollegor i branschen som frågar oss om vi har arbete till dem, för bristen på värmepumpar gör att de nu står utan arbete och det har till och med gått så långt att vissa "märkesföretag" har fått börja annonsera och skicka ut sina kyl och VVS tekniker på att installera toalettstolar och kranar istället för värmepumpar. Nu har vi tyvärr inte speciellt mycket arbete till dem, men vår multibrandstrategi och vårt fokus på just värmepumpslandslaget gör att vi utan större utmaningar fyller våra dagar, men tyvärr inte så vi kan dela med oss till andra. 

Men detta är inte nog, det har också hänt mycket senaste månaden bland en del tillverkare och något som skulle kunna liknas med en trend har börjat visa sig, nämligen att både Panasonic och Vaillant har valt att lansera egna serviceavtal för värmepumpar som de säljer direkt till slutkonsumenten, en utveckling som jag verkligen applåderar, då det innebär att det finns 2 stora tillverkare som börjar se slutanvändaren som sin kund, och inte installatören, kan det vara ett trendbrott som vi ser? 

Detta är också extra glädjande då vi för 3 veckor sedan lanserade vi JS Energis egna serviceavtal som inte bara ger en årlig kontroll, utan även påbörjad felsökning inom SLA, rabatter och en del annat fint, och redan andra dagen fick vi vår första försäljningen. Det är inte bara det att det är ett serviceavtal för privatpersoner, vi valde också att lansera det genom en ny ehandel som endast är inriktad på just detta, nämligen jsserviceavtal.se,  vilket gör att vi både genom extern marknadsföring idag säljer serviceavtal till kunder som är helt nya för oss, vi säljer det kombinerat med värmepumpar och självklart till våra övriga tjänstekunder. Detta är dock endast början av serviceavtalen, det finns mycket mer vi kommer paketera in i dem, sådant som gör att ägandet blir ännu mer bekymmersfritt. I dagsläget kan vi leverera våra serviceavtal från alla våra 7 kontor och täcker en stor del av södra delarna av Sverige. 

På tal om kontor så öppnade vi den 15e mars  i år vårt 7e kontor, och det gjorde vi på dagen 7 år efter vi lanserade vår ehandel för reservdelar vilken vi lanserade den 15 mars 2015. Det som är extra kul är att orten vi öppnade det i är Kristianstad, orten som alltid har stått JS Energi nära, eftersom vi grundades i Sösdala, inte så långt från Kristianstad. 

Just detta med lokala kontor och lokal närvaro är extra viktigt för oss när vi växer, både ur rekryteringssynpunkt och ur marknadssynpunkt. Vi täcker idag stora delar av Skåne, Halland, Småland och Västra Götaland, men vi gör det med en målsättning att vi ska vara lokala på marknaden men ha det stora bolagets muskler i stordrift och effektivitet, något som vi verkligen vill få in i just våra nya serviceavtal. 

Skulle vilja säga att våren är på intågande, men just nu när jag skriver detta kommer det faktiskt lite snöflingor. Det vi dock kan vara säkra på är att hela vår bransch har en osäker och skakig tid framöver, något som vi faktiskt på många sätt ser framemot, för vi är laddade och redo för detta, det är nu som branschen ömsar skinn, och kanske denna gången lyckas värmepumpsdelen bli en egen bransch och komma ur VVS branschen. 

Vill ni träffas och ta en fika, lunch eller öl och diskutera mer om framtiden med mig, är det bara att kontakta mig. Tills dess, ta hand om varandra och försök hjälp varandra att lyckas. 


Peter Borgman, VD JS Energi.

Mars 2022

Välkommen till mitt första VD brev, JS Energis nya format för extern kommunikation. Här kommer jag förmedla vad som sker JS Energi, men också kommentera allt som händer inom branschen för värmepumpar. Tanken är att du som ska köpa eller äger en värmepump ska få lite mer förståelse för vår verksamma bransch samtidigt som kunder, partners får veta mer om JS Energi som bolag. 

Det är tuffa tider i branschen vi verkar inom. Vi kan från en dag till annan erhålla information om olika att tillverkare höjer priserna med mellan 5-10%. Dessa prishöjningar, parallellt med de skenande elpriset är något som drabbar även dig som kund, oavsett om du ska köpa ny värmepump eller du behöver service, då även reservdelar, filter och transporter blir dyrare. Situationen omfattar inte bara värmepumpsbranschen. Alla som senaste tiden har varit i en livsmedelsbutik eller besökt Ikea har upplevt de tomma hyllorna och de ökande priserna, det är den värld vi lever i och det finns tyvärr inte mycket som tyder på att det blir bättre på kort sikt.

Inte nog med att priserna går upp, snart är det närmare omöjligt att få tag på värmepumpar, i alla fall primärvärmepumpar. Det riktigt stora tillverkarna som Nibe och CTC har cirka 3-6 månaders leveranstider på flera modeller. I stunder som dessa är jag särskilt glad över att vi på JS Energi 2016 tog beslutat att vara ett multibrand. Vi är partners med alla stora tillverkare vilket möjliggör att vi i rådande stund trots allt kan levererar värmepumpar inom några få veckor. I detta fall primärt från Vaillant (tyskt), Viessmann(tyskt) och Daikin (japanskt), tre globalt riktigt stora kvalitetstillverkare av värmepumpar, men som i Sverige har mindre marknadsandelar. Vi kan alltså fortfarande leverera i stor utsträckning, men såklart hamnar vi också i situationer där vi faktiskt inte kan få tag på en värmepump tillräckligt fort, något som vi inte är ensamma om.

Det är i dessa tider som vår styrka gör sig gällande. Vi är uthålliga, vi är agila och flyttar våra landslagsstjärnor på installationssidan till att hjälpa till på olika serviceärende. Våra säljare utnyttjar sig av hela vårt erbjudande för att hitta lösningar, finns det inte värmepumpar att få tag på så får vi fortsätta reparera den gamla pumpen.

Även om det är en jobbig period för alla så ger det oss också en möjlighet att fortsätta växa. Växa är något som vi ska fortsätta göra, vårt mål att vara Sveriges största och bästa värmepumpsfirma, precis lika mycket nu som tidigare. Vår geografiska expansion fortsätter och den 15:e mars firar vi att vi öppnar vårt sjunde kontor (Kristianstad). Detta sju år efter vi den 15:e mars 2015 etablerade vår e-handel där vi idag är ledande i Europa på att sälja reservdelar för värmepumpar till både privatpersoner och företag. Vårt syfte med den är att ge tillbaka makten till slutkunden gällande deras värmepump, det är de som avgör vem som reparerar pumpen, inte tillverkaren av värmepumpen eller den lokala installatören.

Detta är viktiga aspekter i vårt fortsatta mål att bygga Svenska Värmepumpslandslaget. Vi är så stolta över alla fantastiska värmepumpstekniker som vi har med på vår resa och vi vill självklart ha in flera som gillar värmepumpar, gillar att fokusera på värmepumpar och att utvecklas tillsammans i denna värmepumpsbransch.

Tills vi hörs nästa månad, må väl och ta hand om varandra.

 


Peter Borgman, VD JS Energi.

 

 

Kassa (0)

Select Country

It looks like you're from !

We suggest to you go to our localized store:

Suggestion

Or select manually: