VD:n har ordet

Som VD på JS Energi är jag stolt över den resan som vi har åstadkommit; att på 6 år gå från att vara ett lokalt värmepumpsföretag i nordvästra skåne, till att bli södra Sveriges ledande värmepumpsföretag med 6 kontor och över 60 anställda.

Min vision är att det är du som äger din värmepump som är den som bestämmer på vilken nivå du vill ha service, underhåll och annat som berör din värmepumps hälsa - inte hantverkaren som har kontakten med tillverkaren, eller tillverkaren som binder dig till en specifik hantverkare. Det är ni som kunder som skall få tillbaka makten över er värmepump.

Detta gör vi genom att erbjuda både reservdelar för dig som vill laga själv, men också de absolut bästa teknikerna i värmepumpslandslaget ifall du behöver hjälp med ditt värmepumpsproblem.

Maj 2022

Där gick det ännu en månad, tiden går fort och utveckling går fort. Om man bara stannar upp en stund och tittar omkring sig är det lätt att tolka det som att allt är åt skogen just nu. Leveransproblem inom allt, priser som skenar, inflationen som går upp och räntor på väg upp. Men kan det vara som så att vi faktiskt är inne i ett paradigmskifte där fokus ligger på digitalisering och effektivisering via digitalisering och gamla affärsmodeller blir lidande?För oss på JS är det en viktig del att ta emot, utvärdera och vara delaktiga i det som sker inom digitaliseringen och det är något som vi har gjort sedan länge. En av de första som vi verkligen tyckte var intressanta var Easyserv, ett teknikbolag från Halmstad som arbetar med övervakning och fjärrdrift av värmepumpar, något som verkligen är intressant både för elbolag som vill kontrollera förbrukning och effektuttag men också för de som vill ha koll på sina värmepumpar oavsett om det är nya eller gamla värmepumpar.

Ett annat sådant bolag som jag sprang på för 1 år sedan är House:ID som tar en ny approach på Bopärmen i hemmet genom att digitalisera den. Deras kunder kan nu både beställa service, slå upp data om sina värmepumpar och köpa just sina reservdelar via deras app, självklart från oss då. På det viset hjälper de till att spara tid för sina kunder. För vad är det som digitaliseringen egentligen gör, jo rätt använt sparar den tid, och som ni vet så är tid = frihet.Vi närmar oss nu högsäsongen för luftvärmepumpar som ska användas primärt för att kyla, och då kommer vi också in i den tiden då en stor del av försäljningskanalerna digitaliseras. Av vilken anledning är det så?
Jo, för det är faktiskt som så att Luft/luft värmepumpar är som gjorda för att säljas online i ett standardhem. Med beprövad värmepumpsteknik, inte kritisk värmeproducent och till en modest kostnad. Listan av företag som säljer luftvärmepumpar online är lång och det vi ser är att verktyg som videosamtal, automatiska produktguider och beställningsprocesser har kommit väldigt långt och när det gäller onlineförsäljning av luftvärmepumpar får man nästan säga att transformationen till den digitala försäljningen verkar närma sig sitt ett mer förvaltande läge.

Frågan kommer då, hur lång tid tar det i Sverige där en majoritet av affärerna är utbyte till försäljningskanalerna för Luftvatten, frånluft och vätska/vatten är digitala på ett helt annat vis och inte behöver kundbesök av en säljare? För oss blir det vanligare och vanligare att vi inte behöver åka ut på dessa, utan det kan hanteras via video och telefon, i synnerhet ifall vi har haft en tekniker på plats som gjort en felsökning eller service under de senaste åren då vi nu dokumenterar mer och mer digitalt.För att få alla dessa delar att fungera är det viktigt att vi hela tiden öppnar upp för nya och innovativa ideér inom området digitalisering och tar oss tid att träffa de "startups" som har ideér och vill gå in och förändra vår bransch.

Detta gör vi genom att vi på samma vis som vi med tillverkare ingår partnerskap, även ingår partnerskap med de nya företagen som uppfyller vissa grundkrav som bland annat innebär ett bra team samt att vi bedömer att de har drivkraften att lyckas med sin resa. De bolagen erbjuder vi att vara med i piloter, viss coaching och självklart vara ett bollplank för dem, något som också gör att vi är med tidigt i deras processer och kan öka möjligheten för dem att lyckas. Detta är inget nytt för oss, utan så har vi jobbat med flera stora tillverkare under en längre tid med produktutveckling, men vi vill verkligen nu när det börjar komma fler och fler innovativa entreprenörer in i denna branschen öppna upp även för de mindre att samarbeta med JS Energi, Svenska Värmepumpslandslaget.Så, avslutningsvis. Om du är en en entreprenör, ditt bolag är igång och du har ett testat koncept som skulle vara intressant för oss, tveka inte att kontakta mig för ett förutsättningslöst möte, och självklart gäller det även er som redan är partners, glöm inte oss i era utvecklingsprojekt för jag är ganska säker på att vi har samma mål att leverera bekymmersfritt ägande av en värmeanläggning.

Peter Borgman, VD JS Energi.


April 2022

Vilken månad det har varit, nu har verkligen verkligheten träffat värmepumpsbranschen. Snart varje dag får jag mail från kollegor i branschen som frågar oss om vi har arbete till dem, för bristen på värmepumpar gör att de nu står utan arbete och det har till och med gått så långt att vissa "märkesföretag" har fått börja annonsera och skicka ut sina kyl och VVS tekniker på att installera toalettstolar och kranar istället för värmepumpar. Nu har vi tyvärr inte speciellt mycket arbete till dem, men vår multibrandstrategi och vårt fokus på just värmepumpslandslaget gör att vi utan större utmaningar fyller våra dagar, men tyvärr inte så vi kan dela med oss till andra. 

Men detta är inte nog, det har också hänt mycket senaste månaden bland en del tillverkare och något som skulle kunna liknas med en trend har börjat visa sig, nämligen att både Panasonic och Vaillant har valt att lansera egna serviceavtal för värmepumpar som de säljer direkt till slutkonsumenten, en utveckling som jag verkligen applåderar, då det innebär att det finns 2 stora tillverkare som börjar se slutanvändaren som sin kund, och inte installatören, kan det vara ett trendbrott som vi ser? 

Detta är också extra glädjande då vi för 3 veckor sedan lanserade vi JS Energis egna serviceavtal som inte bara ger en årlig kontroll, utan även påbörjad felsökning inom SLA, rabatter och en del annat fint, och redan andra dagen fick vi vår första försäljningen. Det är inte bara det att det är ett serviceavtal för privatpersoner, vi valde också att lansera det genom en ny ehandel som endast är inriktad på just detta, nämligen jsserviceavtal.se,  vilket gör att vi både genom extern marknadsföring idag säljer serviceavtal till kunder som är helt nya för oss, vi säljer det kombinerat med värmepumpar och självklart till våra övriga tjänstekunder. Detta är dock endast början av serviceavtalen, det finns mycket mer vi kommer paketera in i dem, sådant som gör att ägandet blir ännu mer bekymmersfritt. I dagsläget kan vi leverera våra serviceavtal från alla våra 7 kontor och täcker en stor del av södra delarna av Sverige. 

På tal om kontor så öppnade vi den 15e mars  i år vårt 7e kontor, och det gjorde vi på dagen 7 år efter vi lanserade vår ehandel för reservdelar vilken vi lanserade den 15 mars 2015. Det som är extra kul är att orten vi öppnade det i är Kristianstad, orten som alltid har stått JS Energi nära, eftersom vi grundades i Sösdala, inte så långt från Kristianstad. 

Just detta med lokala kontor och lokal närvaro är extra viktigt för oss när vi växer, både ur rekryteringssynpunkt och ur marknadssynpunkt. Vi täcker idag stora delar av Skåne, Halland, Småland och Västra Götaland, men vi gör det med en målsättning att vi ska vara lokala på marknaden men ha det stora bolagets muskler i stordrift och effektivitet, något som vi verkligen vill få in i just våra nya serviceavtal. 

Skulle vilja säga att våren är på intågande, men just nu när jag skriver detta kommer det faktiskt lite snöflingor. Det vi dock kan vara säkra på är att hela vår bransch har en osäker och skakig tid framöver, något som vi faktiskt på många sätt ser framemot, för vi är laddade och redo för detta, det är nu som branschen ömsar skinn, och kanske denna gången lyckas värmepumpsdelen bli en egen bransch och komma ur VVS branschen. 

Vill ni träffas och ta en fika, lunch eller öl och diskutera mer om framtiden med mig, är det bara att kontakta mig. Tills dess, ta hand om varandra och försök hjälp varandra att lyckas. 


Peter Borgman, VD JS Energi.

Mars 2022

Välkommen till mitt första VD brev, JS Energis nya format för extern kommunikation. Här kommer jag förmedla vad som sker JS Energi, men också kommentera allt som händer inom branschen för värmepumpar. Tanken är att du som ska köpa eller äger en värmepump ska få lite mer förståelse för vår verksamma bransch samtidigt som kunder, partners får veta mer om JS Energi som bolag. 

Det är tuffa tider i branschen vi verkar inom. Vi kan från en dag till annan erhålla information om olika att tillverkare höjer priserna med mellan 5-10%. Dessa prishöjningar, parallellt med de skenande elpriset är något som drabbar även dig som kund, oavsett om du ska köpa ny värmepump eller du behöver service, då även reservdelar, filter och transporter blir dyrare. Situationen omfattar inte bara värmepumpsbranschen. Alla som senaste tiden har varit i en livsmedelsbutik eller besökt Ikea har upplevt de tomma hyllorna och de ökande priserna, det är den värld vi lever i och det finns tyvärr inte mycket som tyder på att det blir bättre på kort sikt.

Inte nog med att priserna går upp, snart är det närmare omöjligt att få tag på värmepumpar, i alla fall primärvärmepumpar. Det riktigt stora tillverkarna som Nibe och CTC har cirka 3-6 månaders leveranstider på flera modeller. I stunder som dessa är jag särskilt glad över att vi på JS Energi 2016 tog beslutat att vara ett multibrand. Vi är partners med alla stora tillverkare vilket möjliggör att vi i rådande stund trots allt kan levererar värmepumpar inom några få veckor. I detta fall primärt från Vaillant (tyskt), Viessmann(tyskt) och Daikin (japanskt), tre globalt riktigt stora kvalitetstillverkare av värmepumpar, men som i Sverige har mindre marknadsandelar. Vi kan alltså fortfarande leverera i stor utsträckning, men såklart hamnar vi också i situationer där vi faktiskt inte kan få tag på en värmepump tillräckligt fort, något som vi inte är ensamma om.

Det är i dessa tider som vår styrka gör sig gällande. Vi är uthålliga, vi är agila och flyttar våra landslagsstjärnor på installationssidan till att hjälpa till på olika serviceärende. Våra säljare utnyttjar sig av hela vårt erbjudande för att hitta lösningar, finns det inte värmepumpar att få tag på så får vi fortsätta reparera den gamla pumpen.

Även om det är en jobbig period för alla så ger det oss också en möjlighet att fortsätta växa. Växa är något som vi ska fortsätta göra, vårt mål att vara Sveriges största och bästa värmepumpsfirma, precis lika mycket nu som tidigare. Vår geografiska expansion fortsätter och den 15:e mars firar vi att vi öppnar vårt sjunde kontor (Kristianstad). Detta sju år efter vi den 15:e mars 2015 etablerade vår e-handel där vi idag är ledande i Europa på att sälja reservdelar för värmepumpar till både privatpersoner och företag. Vårt syfte med den är att ge tillbaka makten till slutkunden gällande deras värmepump, det är de som avgör vem som reparerar pumpen, inte tillverkaren av värmepumpen eller den lokala installatören.

Detta är viktiga aspekter i vårt fortsatta mål att bygga Svenska Värmepumpslandslaget. Vi är så stolta över alla fantastiska värmepumpstekniker som vi har med på vår resa och vi vill självklart ha in flera som gillar värmepumpar, gillar att fokusera på värmepumpar och att utvecklas tillsammans i denna värmepumpsbransch.

Tills vi hörs nästa månad, må väl och ta hand om varandra.

 


Peter Borgman, VD JS Energi.

 

 

Kassa (0)

Select Country

It looks like you're from !

We suggest to you go to our localized store:

Suggestion

Or select manually: